Το πουκάμισο – Τι είναι – Πώς φοριέται
Πρόκειται για ρούχο με γιακά το οποίο φοριέται στο επάνω μέρος και το οποίο διαθέτει πλήρες άνοιγμα κατά μήκος του, συνήθως, στο μπροστινό του μέρος. Για να διατηρείται κλειστό το πουκάμισο διαθέτει κουμπιά. Είναι, τις περισσότερες φορές, φτιαγμένο από ύφασμα το οποίο προέρχεται από φυσικές ίνας όπως είναι το βαμβάκι. Συνοδεύεται κατά κύριο λόγο με γραβάτα και σακάκι.
Απέκτησε τη σημερινή του μορφή στα τέλη του 19ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, το 1871 η Brown, David & Co από το Aldermanbury δημιούργησε το πρώτο πουκάμισο με κουμπιά σε όλο το μπροστινό μέρος. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν αναγκαίο να βάζουν και να το βγάζουν πάνω από το κεφάλι τους. Μέχρι εκείνη την περίοδο, το πουκάμισο είχε από ήδη καθιερωθεί ως απαραίτητο μέρος του ντυσίματος σε αντίθεση με τον 18ο αιώνα κατά τον οποίο φοριόταν κάτω από ταρούχα και φαινόταν μόνο ο γιακάς του. Έτσι, αρχικά, είχε θεωρηθεί εσώρουχο , ενώ κατά τον 17ο αιώνα, τα πουκάμισα και οι μανσέτες ήταν, επίσης, διακοσμημένα με δαντέλες.
Μέχρι να τελειώσει ο 19ος αιώνας, τα λευκά πουκάμισα χρησιμοποιούνταν μόνο από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, όσοι είχαν αρκετά χρήματα ώστε να μπορούν να πληρώνουν το συχνό πλύσιμο τους και, επίσης, αρκετά πουκάμισα ώστε να τα αλλάζουν συχνά, μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν. Ένας ακόμη λόγος ήταν η λευκότητα του πουκαμίσου η οποία θα χανόταν με οποιαδήποτε μορφή εργασίας, έτσι μόνο ένας ευγενής ή ένας πλούσιος αστός που ζούσε από τους καρπούς του πλούτου του ήταν δυνατό να το φορά. Τα ριγέ πουκάμισα κάνουν την εμφάνισή τους προς τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά με δυσκολία έγιναν αποδεκτά ως μέρος του κουστουμιού εργασίας στα αστικά κέντρα εκείνη την εποχή. Από την άλλη,τα πουκάμισα με σχέδια δημιουργούσαν πάντα την υποψία ότι χρησιμοποιούνταν με σκοπό να κρύψουν την έλλειψη καθαριότητας. Τα χρωματιστά, δε, πουκάμισα, δεν έγιναν ποτέ ιδιαίτερα αγαπητά, σε αντίθεση με τη σύγχρονη εποχή, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν απέκτησαν τον τόνο της σοβαρότητας που αποπνέει ένα ολόλευκο πουκάμισο.
Σημαντικό για τη χρήση του είναι και το σχέδιο του γιακά το οποίο αποτελείένα χαρακτηριστικό στοιχείο που καθορίζει τον τύπο ενός πουκαμίσου. Οι γιακάδες των πρώτων πουκαμίσων ήταν κομμένη με διάφορους τρόπους. Μέχρι, τουλάχιστον, τα τέλη του 19ου αιώνα κυριαρχούσαν διαφορετικές εκδοχές του όρθιου γιακά. Το μέγεθος της γραβάτας ήταν το καθοριστικό στοιχείο για το φάρδος του γιακά. Ο όρθιος γιακάς αντικαταστάθηκε με το πέρασμα των χρόνων με τον διπλωμένο, και κατά τη δεκαετία του 1930, ο όρθιος γιακάς φοριέται μόνο με επίσημο ένδυμα δηλαδή με σμόκιν ή με φράκο. Υπήρχαν επίσης και αφαιρούμενοι γιακάδες, και για τα δύο είδη. Οι γιακάδες αυτοί είχαν το επιπλέον πλεονέκτημα ότι ήταν δυνατόν να πλένονται κάθε μέρα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο πουκάμισο. Έτσι το πουκάμισομπορούσε να φοριέται καθημερινά και να παραμένει καθαρός ο γιακάς. Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα του αποσπώμενου γιακά ήταν η μεγάλη ποικιλία διαφορετικών σχεδίων ώστε να έχει κάποιος την ευκαιρία να διαφοροποιεί την εμφάνιση του χωρίς να ξοδεύει διαρκώς χρήματα προκειμένου να αγοράζει καινούργια πουκάμισα. Τα μειονεκτήματα, ωστόσο, ήταν αρκετά περισσότερα από τα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα το κουραστικό καθημερινό κούμπωμα του γιακά ή/και η βιαστική αναζήτηση των κουμπιών κάθε πρωί. Παραδοσιακά τα πουκάμισα ήταν ανδρικό ένδυμα ενώ οι γυναίκες φορούσαν μπλούζες οι οποίες ονομάζονται “chemise“. Από τα μέσα το 1800, τα πουκάμισα γίνονται ουσιαστικό μέρος και της γυναικείας γκαρνταρόμπας, ενώ σήμερα φοριούνται εξίσου και από τα δύο φύλα.
Τα βασικά είδη του γιακά ενός πουκαμίσου είναι τα εξής:
Ξεκινώντας όσον αφορά τις βασικές κατηγορίες πουκαμίσων, αυτά χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες:
Τα λευκά,
τα μονόχρωμα,
τα καρό
τα ριγέ.
Το πρώτο βήμα είναι η σωστή επιλογή του πουκαμίσου το οποίο θα φορεθεί Έχοντας ως βάση το πουκάμισο είναι, έπειτα, πιο εύκολο να γίνει ο σωστός συνδυασμός με την κατάλληλη γραβάτα. Δηλαδή το κολάρου του είναι απαραίτητο να είναι σε σωστή αναλογία με την γραβάτα για να υπάρχει η αρμόζουσα συμμετρία στην εμφάνιση.
Υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί για τους διάφορους τύπους πουκαμίσων. Μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής:
Λευκό πουκάμισο: ταιριάζει με όλα και είναι δυνατόν να φορεθεί με όλα τα χρώματα. Για παράδειγμα, με ριγέ, καρό ή πουά γραβάτα, με μία γραβάτα με σχέδια, μια γραβάτα με λαχούρια ή floral. με πλεκτή γραβάτα από κασμίρ ή μάλλινη και τέλος με μαύρη γραβάτα (black tie), για πιο επίσημες εμφανίσεις.
Μονόχρωμο πουκάμισο: φοριέται, επίσης με όλα τα σχέδια. Ταιριάζει, ωστόσο περισσότερο με γραβάτες στις αποχρώσεις του μπλε, καφέ και βυσσινί.
Ριγέ πουκάμισο: ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό παίζει η ρίγα. Δηλαδή αν αυτή είναι είναιλευκή ή ανοιχτόχρωμη τότε είναι καλύτερα να συνδυαστεί με μία πιο σκούρα γραβάτα. Αν, από την άλλη, είναι μαύρη ή σκουρόχρωμη τότε μπορεί να συνδυαστεί με μία ανοιχτόχρωμη γραβάτα. Μπορεί, επίσης, να φορεθεί με μονόχρωμη γραβάτα, σε χρώμα που βρίσκεται σε αντίθεση με το πουκάμισο ή με patterned γραβάτα, που ταιριάζει χρωματικά με το φόντο του πουκαμίσου.
Καρό πουκάμισο: διαθέτει, ήδη, ένα αρκετά έντονο μοτίβο για αυτόν τον λόγο είναι καλύτερο να συνδυαστεί με μία μονόχρωμη γραβάτα, σε απόχρωση η οποία να ταιριάζει με αυτήν που έχει το πουκάμισο.
Φυσικά, είναι σωστό όλοι οι παραπάνω συνδυασμοί να ταιριάζουν με το προσωπικό στιλ και να είναι ταιριαστοί με την αισθητική αυτού που τα φοράει. Επίσης, όλοι οι παραπάνω συνδυασμοί προϋποθέτουν ότι το υπόλοιπο σύνολο (δηλαδή, το σακάκι, το κουστούμι, το παντελόνι ) να είναι σε ουδέτερες αποχρώσεις και μονόχρωμα. Κανένας, φυσικά, δεν επιβάλλει αυτές τις επιλογές όσον αφορά τους συνδυασμούς των ρούχων, αφού είναι σημαντικό αυτός ή αυτή που φοράει ένα πουκάμισο να διαθέτει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και, επίσης, να λαμβάνει υπόψη του την περίσταση, τις καιρικές συνθήκες και το προσωπικό του γούστο.
Διαδίκτυο
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BF.
https://e-ties.gr/poukamisa-ke-gravates-oti-prepi-na-xerete-gia-na-ta-syndyasete-sosta/.