Blue jeans – H ιστορία τους

Ανδρικό Jean παντελόνι Harpy με λάστιχο

Blue jeans – H ιστορία τους

Άνθρωποι όλων των ηλικιών φορούν σχεδόν καθημερινά τα jeans. Υπολογίζεται ότι ο μέσος Αμερικανός είναι κάτοχος επτά, περίπου, παντελονιών jeans ή έχει ένα jean μπουφάν, πουκάμισο ή παπούτσια. Τα Jeans θεωρούνται ένα από τα πιο συνηθισμένα ρούχα που μπορεί κάποιος να έχει στη ντουλάπα του. 

Εφευρέτης αυτών των παντελονιών είναι ένας Γερμανός, ο Levi Strauss. To 1847 μεταβαίνει στην Αμερική · λίγο αργότερα ξεκινά ένα σημαντικό κύμα μετανάστευσης, προς το Σαν Φρανσίσκο, με σκοπό την εξόρυξη χρυσού – γνωστό ως Gold Rush -.  Ο Strauss το ακολούθησε μεταφέροντας εκεί πολλών ειδών υλικά προς πώληση και σε σύντομο χρονικό διάστημα χάρη στην αυξημένη ζήτηση έγινε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Την περίοδο αυτή οι ανθρακωρύχοι αντιμετώπιζαν προβλήματα με τα παντελόνια που φορούσαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Τα υφάσματα δεν ήταν αρκετά ανθεκτικά με αποτέλεσμα να σκίζονται όταν οι εργάτες χρησιμοποιούσαν τις τσέπες τους για να μεταφέρουν τα μέταλλα. 

Το 1873, ο Levi συνεργάστηκε με τον Jacob Davis που ασχολούνταν με τη ραπτική. Οι δύο τους έφτιαξαν σκληρά denim υφάσματα με χάλκινα πριτσίνια ραμμένα μέσα στις ραφές. Τα πριτσίνια αυτά ήταν ανθεκτικοί μεταλλικοί συνδετήρες και οι ανθρακωρύχοι λάτρεψαν αυτά τα waist overall παντελόνια όπως τα ονόμαζαν. Τα Jeans έγιναν γρήγορα ιδιαίτερα δημοφιλή στην εργατική τάξη χάρη στη χρηστικότητα και την ανθεκτικότητά τους. 

Τα Levi’s jeans (: τα jeans του Levi) ήταν, αρχικά, εργατικά παντελόνια καθώς οι άντρες εργάτες – μόνο – τα φορούσαν καθημερινά αλλά οι υπόλοιποι καθόλου μέχρι την εποχή που άρχισαν να προβάλλονται μέσω του κινηματογράφου. Οι ταινίες Western έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς και όλοι οι cowboys φορούσαν τέτοιου είδους παντελόνια με αποτέλεσμα να γίνουν σύμβολα αρρενωπότητας και στιλ. Παρ’ όλα αυτά δεν ήταν κατάλληλα να φορεθούν στο σχολείο, στις καθημερινές δραστηριότητες ή στις υπόλοιπες εργασίες εκτός της εξόρυξης μετάλλων. 

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου οι Αμερικανοί στρατιώτες τα φορούσαν πολύ όταν βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας και έτσι μετατρέπονται σε σύμβολο της αμερικανικής κουλτούρας και στις υπόλοιπες χώρες στον κόσμο. Την ίδια στιγμή στην Αμερική η μόδα αλλάζει δραματικά, οι πρωταγωνιστές διάσημων ταινιών φορούν αυτού του είδους τα παντελόνια και οι έφηβοι τους δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση. Μάλιστα, ορισμένα σχολεία απαγορεύουν εξ ολοκλήρου τη χρήση τους καθώς ταυτίζονται με την εικόνα του επαναστάτη νέου. Παρά τις απαγορεύσεις τα jeans γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα φοριούνται από όλους. 

Κατά τη δεκαετία του 1980 οι σχεδιαστές δημιουργούν ποίκιλα στιλ με αυτά αφού τα διακοσμούν ή επεμβαίνουν στο χρώμα τους, αλλάζουν το τύπο τους σε baggy, stretchy, flared. Είναι, μάλιστα, εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο οίκος Gucci το 2000 πούλησε ένα τέτοιο παντελόνι για 3.175.00 δολάρια. 

Σήμερα, τα jeans αποτελούν μία σταθερή επιλογή ενδύματος για καθημερινή χρήση από ανθρώπους κάθε φύλου και κάθε ηλικίας καθώς διατίθενται σε μία ευρεία ποικιλία τύπων. στιλ και χρωμάτων. 

Πως κατασκευάζονται τα jeans 

  Τα περισσότερα jeans ξεκινούν ως ίνες που βρίσκονται μέσα στο φυτό μπαμπάκι πιο συγκεκριμένα μέσα στη χαρακτηριστική λευκή μπάλα, το άνθος του φυτού. Τα μπαλάκια αυτά αφού συλλέγονται, καθαρίζονται προσεκτικά προκειμένου να απομακρυνθούν οι σπόροι, οι ίνες χτενίζονται ώστε να διαχωριστούν και να μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας και ονομάζονται στουπιά. Στη συνέχεια, τα στουπιά με τη βοήθεια της μηχανής μετατρέπονται σε σκληρά και ανθεκτικά σχοινιά. Τα σχοινιά περιστρέφονται και στρίβουν τόσο ώστε να δημιουργηθεί μία πολύ λεπτή κλωστή που ονομάζεται νήμα. 

Τα jeans βάφονται σε όλα τα χρώματα. Το denim χρησιμοποιείται για κάθε λογής ρουχισμό όπως είναι τα μπουφάν, τα καπέλα, οι φούστες, τα παπούτσια καθώς και αξεσουάρ όπως για παράδειγμα τα πορτοφόλια. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα vintage jeans τα οποία μπορούν να βρεθούν σε παλαιοπωλεία σε πολύ χαμηλές τιμές ή σε ειδικά καταστήματα όπου είναι αρκετά ακριβά. 

Πώς φοριούνται τα jeans 

Είναι φανερό πως πρόκειται για ένα πολυφερεμένο ρούχο που ταιριάζει σε όλες τις περιστάσεις της καθημερινής ζωής αλλά κάνει την εμφάνισή του και σε ορισμένες επίσημες περιστάσεις. Οι αποχρώσεις και τα σχέδια είναι απεριόριστα. Ορισμένα από αυτά είναι: 

Το Μαύρο

  Το μαύρο jean είναι ίσως το πιο καθημερινό παντελόνι παρά το γεγονός ότι ορισμένοι το αποφεύγουν καθώς το θεωρούν παρωχημένο ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλοι οίκοι μόδας δε μοιάζουν να το προωθούν ιδιαίτερα. Παρ’ όλα αυτά, έχει κάνει την επανεμφάνισή του, συνήθως στον τύπο του slim. Μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με λευκά ή μαύρα μπλουζάκια, ή blue jean πουκάμισο και ένα σακάκι.  

Το Indigo

Το κλασσικό, παραδοσιακό jeans είναι το indigo αφού αρχικά αυτό ήταν το μοναδικό χρώμα στο οποίο βάφονταν αυτά τα παντελόνια. Πιο ταιριαστός τύπος σε αυτό το χρώμα θεωρείται o slim cut και μπορούν να φορεθούν κατά τη διάρκεια όλης της μέρας αλλά και σε ορισμένες επίσημες περιστάσεις. 

 

Το Raw Denim

Αλλιώς το προπλυμένο, το raw denim είναι ένα jean το οποίο χρειάζεται προσοχή στη χρήση του καθώς δεν είναι ένας συνηθισμένος τύπος. Έχει μία μορφή αρκετά δύσκαμπτη καθώς φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές πριν καν την αγορά του και κανονικά δε χρειάζεται καθόλου πλύσιμο. Για λόγους υγιεινής είναι καλύτερα να πλένεται πάντα στο χέρι. Συνδυάζεται με αθλητικά παπούτσια και προτιμάται σε buggy μορφή. Φοριέται – συνήθως  – κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού καθώς είναι ανοιχτόχρωμο .

Το πετροπλυμένο

Άλλος ένας πιο καθημερινός τύπος που, επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Φοριέται σε χαλαρή μορφή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αφού είναι και αυτό αρκετά ανοιχτόχρωμο. Δε ταιριάζει, βέβαια, σε όλους τους σωματότυπους αλλά αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για τις καθημερινές δραστηριότητες, το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή ορισμένες καθημερινές εργασίες, τα ψώνια και άλλα. Συνδυάζεται, εύκολα, με αθλητικά παπούτσια και καθημερινά μπλουζάκια σε όλα τα χρώματα ή ακόμη και ελαφριά μπουφάν. 

 

Το λευκό

Ένα αρκετά παρεξηγημένο χρώμα που θεωρείται δύσκολο στη χρήση του και, στη συνέχεια, και στη πλύση του. Υπάρχουν, σαφώς, ορισμένες προυποθέσεις για να φορεθεί αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα εξαιρετικό. Αρχικά, τα λευκά jeans καλό είναι να φοριούνται σε άνετη και ίσια γραμμή και όχι σε skinny τύπο ή φαρδιά. Έπειτα, είναι απαραίτητο να μη συνδυάζεται με αντίστοιχο λευκό πουκάμισο ή μπλούζα αλλά, αντίθετα, με ένα σκούρο χρώμα ή τη μαρινιέρα. Το ιδανικό είναι το ύψος να βρίσκεται κοντά στους αστραγάλους ή τα ρεβέρ να είναι γυρισμένα. Συνδυάζεται εξαιρετικά τόσο με αθλητικά παπούτσια όσο και με εσπαντρίγιες ή με δερμάτινα ταμπά παπούτσια. 

 

Βιβλιογραφία 

Austin, E. (2007). The Story of Jeans. Level M. Leveled Reader.

 

Διαδίκτυο

https://gr.askmen.com Πρόσβαση στις 01 / 07 / 2022 

Το eshop μας χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγησή σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.