Ύφασμα Πενιέ: τι είναι και γιατί είναι τόσο καλό;

Harpy Clothing - Ύφασμα Πενιέ έναντι κοινών

Η λέξη πενιέ σχεδόν πάντα αφορά σε βαμβακερό νήμα και, πρακτικά, εκφράζει την υψηλή ποιότητά του.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι κατεργασίας του βαμβακιού μέχρι να γίνει νήμα. Η μέθοδος πενιέ δίνει το «βαμβακερό πενιέ», το κορυφαίο -και ακριβότερο- βαμβακερό νήμα. Εμείς αρκεί να θυμόμαστε ότι πενιέ σημαίνει εξαιρετικό βαμβακερό – τα παρακάτω είναι πληροφοριακά.

Πιο συγκεκριμένα, στη μέθοδο πενιέ οι ίνες του βαμβακιού χτενίζονται (“combed cotton”, χτενισμένο βαμβάκι) με ειδικές μηχανές με “χτένια” (combs) έτσι ώστε παραμένουν μόνο οι απαλές, ώριμες ίνες στο νήμα, ενώ οι κοντές και σκληρές αποβάλλονται. Το αποτέλεσμα είναι ένα ποιοτικό, πολύ απαλό αλλά συγχρόνως ιδιαίτερα ανθεκτικό νήμα, που αξιοποιείται σε υφάσματα κορυφαίας ποιότητας, κατάλληλα μεταξύ άλλων για εσώρουχα και ευαίσθητα δέρματα. Το μεγαλύτερο κόστος αυτής της επεξεργασίας, όπως και η διαλογή του βαμβακιού που σημαίνει απώλεια πρώτης ύλης (περίπου το 20% είναι ακατάλληλο για πενιέ και αποβάλλεται), ανεβάζουν την τιμή των νημάτων πενιέ, που είναι τα ακριβότερα όλων.

Αξιόλογα αλλά χαμηλότερης ποιότητας νήματα παίρνουμε με τη μέθοδο καρντέ (carding), που είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος και είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια με τη μέθοδο που δίνει τα πενιέ, χωρίς όμως το “χτένισμα”.

Τέλος, υπάρχει και η, εντελώς διαφορετική, μέθοδος “open end” (ή break spinning) που ανακαλύφθηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1963 που δίνει σε γενικές γραμμές φθηνά, σκληρά και χαμηλής ποιότητας νήματα (έχουν άγρια υφή, ενώ οι ίνες δεν είναι πάντα παράλληλες στο νήμα κάτι που, εκτός των άλλων, οδηγεί σε ταχύτερη φθορά). Η μέθοδος αυτή είναι η ταχύτερη και δεν έχει πρακτικά καμία απώλεια (όλο το βαμβάκι γίνεται νήμα) ενώ, υπό συνθήκες, μπορεί να δώσει ελαστικά και πολύ απορροφητικά νήματα.

Οι παρακάτω φωτογραφίες δίνουν μια αίσθηση αυτών των μεθόδων.

Harpy Clothing - Ύφασμα Πενιέ έναντι κοινών

Το eshop μας χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγησή σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.