Ανδρικα Ρουχα Harpy | To Παλτό και η ιστορία Του..

Ανδρικά Ρούχα Harpy | To Παλτό και η ιστορία Του

Παλτό: Pea Coat και η ιστορία του

Στην αρχαία Σπάρτη συνηθίζονταν οι πολεμιστές να φορούν έναν κόκκινο μανδύα κατά τη διάρκεια της μάχης προκειμένου να μη φαίνονται τα αιματηρά τους τραύματα, κάτι που θα τους έκανε ευάλωτους απέναντι στους αντιπάλους τους. Στο μέλλον, τα ενδύματα που αφορούσαν στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδιάζονταν με βάση την πρακτική τους χρήση και αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους τόσα πολλά ανδρικά ρούχα κατάγονται από στολές και ενδύματα του στρατού.  Ιδιαίτερα ευρύς είναι ο  κατάλογος των βασικών ανδρικών ενδυμάτων που προέρχονται από στρατιωτικές στολές και ένα από αυτά είναι το Pea Coat.

Το παλτό Pea Coat, είναι κομμένο κοντό, διαθέτει χαρακτηριστικό τεράστιο γιακά και διπλό κούμπωμα, και φορέθηκε για πρώτη φορά από τους ναυτικούς το 1800. Αν και είναι ένα ένδυμα το οποίο διαθέτει ναυτική παράδοση, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρήκε θέση και στις ανδρικές ντουλάπες. Το παλτό pea coatμοιάζει πολύ με ακόμη ένα ρούχο με καταγωγή από το ναυτικό το blazer, ενώ παρατηρούνται αρκετές διαφωνίες όσον αφορά την προέλευσή του.  Δυναμικοί διεκδικητές της εφεύρεσης του παλτού Pea coat είναι οι Ολλανδοί οι οποίοι υποστηρίζουν – μάλιστα – ότι η λέξη προέρχεται από την ολλανδική pijjekker, δηλαδή χοντρόμαλλο ύφασμα στα ολλανδικά. Καθώς οι Ολλανδοί διέθεταν ισχυρό ναυτικό υποστηρίζουν ότι με τη λέξη περιγράφεται ένα δημοφιλές ναυτικό σακάκι που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα.

Ανδρικά Ρούχα Harpy

Σύμφωνα, όμως με τους Βρετανούς το 1850 ο M. Edgard Camplinδημιουργησει το συγκεκριμένο παλτό καθώς του ανήκε ένα μαγαζί που πούλαγε στολές στο Ναυτικό της χώρας του, και κάποια στιγμή σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να φτιάξει ένα πανωφόρι που να λειτουργεί ως ναυτική στολή. Έτσι, σχεδίασε το PettyCoat, το οποίο ήταν, επίσης, γνωστό ως P. Coat, και αργότερα ονομάστηκε Pea Coat, για φωνητικούς λόγους. Η συγκεκριμένη, βέβαια, εκδοχή παραμένει έως σήμερα αστήρικτη ιστορικά καθώς δεν υπάρχει καμιά πηγή ή χρονολογία που να την επιβεβαιώνει.

Το βέβαιο είναι ότι το Αμερικανικό Ναυτικό δανείστηκε το Pea Coat από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και στη συνέχεια το υιοθέτησε. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι ισχυρίζονται πως το Pea Coat όπως είναι γνωστό σήμερα, δημιουργήθηκε αρχικά για τους «reefers», δηλαδή τους ναύτες οι οποίοι σκαρφάλωναν στην αρματωσιά των ιστιοφόρων. Κατά συνέπεια, είναι δυνατόν να αναφέρεται και ως Reefer Coat, όρος που περιγράφει το μπλε σκούρο ημίπαλτο με διπλό κούμπωμα, το οποίο θεωρούνται αρμόζον για τη συγκεκριμένη εργασία. Ούτε για αυτήν την θεωρία η οποία μοιάζει να είναι σωστή υπάρχουν – δυστυχώς – αρκετά ιστορικά στοιχεία που να την υποστηρίζουν.

Ο κοινός τύπος αυτού του παλτού διαθέτει σταυρωτό κόψιμο με διπλό κούπωμα, ώστε να μπορεί να κλείνει ανάλογα με τη φορά του ανέμου, ενώ ταυτόχρονα να μπορεί να ανοίγει ελαφρά στο ύψος των γοφών προκειμένου να διευκολύνονται οι κινήσεις αυτού που το φοράει. Επιπλέον, ο φαρδύς γιακάς προφυλάσσει το λαιμό από το κρύο και τον άνεμο. Τα κουμπιά του φτιάχνονταισυνήθως από σκληρό μαύρο πλαστικό, και αρκετές φορές στολίζονται με το σύμβολο μίας άγκυρας. Σύμφωνα με την παράδοση είναι φτιαγμένο από σκούρο μπλε μαλλί Melton, και είναι αρκετά ζεστό, αδιάβροχο. Χάρη στην καθαρή και στενή γραμμή του, αφήνει ελεύθερο χώρο για να φορεθεί από κάτω ένα μόνο χοντρό πουλόβερ. Το παλτό Pea Coat, σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ρούχο απλό και λειτουργικό.

Ανδρικά Ρούχα Harpy

 

Πέντε τύποι παλτών που έμειναν γνωστά στην ιστορία.

Καθώς η μόδα αποτελεί πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας είτε εμπνεόταν από εκείνη, είτε με τον τρόπο της σχολίαζε τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις Μάλιστα, ορισμένες φορές ο σχολιασμός από την πλευρά της μόδας για τις ιστορικές εξελίξεις ήταν τόσο έντονος που κατάφερνε να δημιουργήσει μία νέα ιστορία. Πέντε από τα παλτό που παραμένουν έως σήμερα εμβληματικά καθώς έγραψαν τη δική τους προσωπική ιστορία μόδας και συνδέθηκαν αναπόσπαστα με την καθημερινότητα είναι τα εξής:

1| The Iconic Tweed Chanel

Ο Creative Director του οίκου Karl Lagerfeld είχε δηλώσει ότι: «Υπάρχουν μερικά ρούχα που θα είναι πάντα μα πάντα στη μόδα: το τζιν, το λευκό t-shirt κι ένα σακάκι Chanel».

Το 1954, η Coco Chanel σχεδίασε το πρώτο ιστορικό tweed σακάκι. η διάσημη σχεδιάστρια δανείστηκε ένα από τα σακάκια του συντρόφου της Δούκα του Westminster και έτσι εμπνεύστηκε το στυλ του ανδρικού σακακιού σε μια πιο γυναικεία γραμμή, ενώ «δανείστηκε» την tweed υφή πράγμα που απογείωσε την έμπνευσή της. Η εμπνευσμένη δημιουργία της κατέκτησε τις πασαρέλες και λατρεύτηκε από διάσημες προσωπικότητες παγκοσμίως (για παράδειγμα από τηJackie Kennedy και και τη Brigitte Bardot), ενώ η δημιουργία της απέδειξε πως για να είσαι κομψός δεν είναι απαραίτητο να είσαι είσαι και στιλιστικά φλύαρος.

2| The Legendary Montgomery

Το όνομα ενός απο τα πιο αγαπημένα, διαχρονικά και διασημότερα παλτό στην ιστορία της μόδας ανήκει σε έναν θρυλικό Βρετανό στρατάρχη τον BernardMontogomery ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τη διάλυση των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Εκτός από τις στρατιωτικές του επιτυχίες, κατάφερε ,επίσης, να γράψει ιστορία και στη μόδα χάρη στο παλτό του το οποίο δεν αποχωρίζονταν ακόμη και κατά τις επίσημες φωτογραφίσεις του. Στη συνέχεια,  η εταιρεία Gloverall πούλησε όλα τα αποθέματα σε ενδύματα του στρατού και για αυτόν τον λόγο αναγκάστηκε να επανακυκλοφορήσει το χαρακτηριστικό πλέον σχέδιο, το οποίο φορέθηκε παντού και αποτελεί έως και σήμερα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αντρικής και γυναικείας γκαρνταρόμπας.

3| The rebellious leather jacket

Το δερμάτινο αυτό jacket ξεκίνησε την καριέρα του κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (πρόκειται για το γνωστό δερμάτινο bomber που φορούσαν οι πιλότοι των αγωνιστικών αεροπλάνων), αλλά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υιοθετήθηκε και από τις κινηματογραφικές επιτυχίες του Χόλυγουντ ( για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 το απογείωσε ο Μάρλον Μπράντο στην ταινία «Ο Ατίθασος»), τις μουσικές σκηνές των sixties, αλλά και τις γυναικείες γκαρνταρόμπες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, σηματοδοτώντας την έκρηξη του κινήματος του φεμινισμού. Έως σήμερα αποτελεί χαρακτηριστικό ρούχο που αναδεικνύει το στιλ και τη φαντασία.

4| Το σακάκι των 80’s

Το πολύ αυτό γνωστό παλτό που είναι συνήθως άκαμπτο, φουσκωμένο και με βάτες που αποτέλεσε την ωδή του αγώνα της εργασιακής ισότητας των δύο φύλων. Ένα στιλιστικό μανιφέστο μέσω του οποίου προκύπτει η λυπηρή διαπίστωση ότι οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να απαρνηθούν τη θηλυκή τους πλευρά αν – βέβαια – επιθυμούν να διεκδικήσουν ίσες με τους άντρες ευκαιρίες και να κάνουν καριέρα.

5| The exotic Kimono

Το κιμονό, αποτελούσε μια καθημερινή επιλογή ντυσίματος των Ιαπώνων ήδη από το 1185. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι ορισμένα κομμάτια  αποτελούσαν έργα τέχνης και ήταν δυνατόν να κοστίζουν όσο περίπου ένα σπίτι. Μάλιστα, πολλές οικογένειες αρκετές φορές τα κληροδοτούσαν παρακαταθήκη στους απογόνους τους. Το 1900 περίπου, ο αυτοκράτορας Μεϊτζί αποφάσισε πως αυτό το παλτό ήταν πλέον ξεπερασμένο και για αυτόν τον λόγο παρακίνησε το πλήθος να ακολουθήσει έναν πιο δυτικό τρόπο ντυσίματος. Οι κάτοικοι της Δύσης, πάντως, το θεωρούν πολύ αγαπητό τρόπο ντυσίματος έως σήμερα.

Διαδίκτυο

https://perpetual.gr/style/pea-coat-to-klasiko-palto-poy-gennhthike-gia-ta-pedia-twn-maxwn/

https://aeriko.gr/panoforia-pou-allaxan-tin-istoria-tis-modas/

Το eshop μας χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγησή σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.